Türk Dil Kurumu (TDK) ve Ankara Üniversitesi, 2024 yılının kelimesini seçmek için oylama başlattı. Uzman isimlerden oluşan heyet, bu yılı anlatan 7 kelime ve kavram belirledi. Algoritma, dijital yorgunluk, kalabalık yalnızlık, merhamet, yabancılaşma, yapay zeka ve yozlaşma kelimeleri, TDK’nın resmi internet sitesinde oylamaya açıldı.
Türk Dil Kurumu (TDK) ve Ankara Üniversitesi, 2024 yılının kelimesini seçiyor.
Bu amaçla alanında uzman isimlerden oluşan bir kurul, 7 kelime belirledi.
Bu kelimeler, algoritma, dijital yorgunluk, kalabalık yalnızlık, merhamet, yabancılaşma, yapay zekâ, yozlaşma olarak belirlendi.
Kurul tarafından belirlenen kelimeler, kurumun internet sitesinde oylamaya açıldı.
Peki TDK’nın seçtiği aday kelimeler ne anlama geliyor?
Orta Çağ’da ondalık sayı sistemine göre, son zamanlarda ise iyi tanımlanmış kuralların ve işlemlerin adım adım uygulanmasıyla bir sorunun giderilmesi veya sonuca en hızlı biçimde ulaşılması işlemi.
Dijital teknolojilere uzun süreli etkileşimden kaynaklanan fiziksel, zihinsel ve duygusal yorgunlukla karakterize edilen yeni bir yorgunluk biçimidir.
Hem fiziksel hem de psikolojik belirtilerle ortaya çıkabilir.
Bir kişinin, ait olmadığı kalabalık bir ortamda kendini yalnız hissetme türüdür.
Bir kimsenin veya bir başka canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı duyulan üzüntü, acıma.
Belli tarihsel şartlarda insan ve toplum etkinlikleri ürünlerinin, bu etkinliklerden bağımsız ve bunlara egemen olan ögelerin değişik biçimde kavranması.
Bir bilgisayarın, bilgisayar kontrolündeki bir robotun veya programlanabilir bir aygıtın insana benzer biçimde algılama, öğrenme, fikir yürütme, karar verme, sorun çözme, iletişim kurma vb. işlevleri sergileyebilme yeteneği.
Yozlaşmak durumu; dejenereleşme, tereddi, dejenerasyon.